Schoonwandelen

Schoonwandelen

Bij een groot aantal mensen roept zwerfafval emoties op. En gelukkig maar!

Veel mensen ruimen zwerfafval op en niet omdat ze zich vervelen of niets te doen hebben, maar omdat ze iets goeds willen doen, een impact willen maken en zich zorgen maken over hun leefomgeving en het milieu. Jaarlijks belandt in Nederland naar schatting 50 miljoen kilo afval op straat en in de natuur. Dit is zeer schadelijk. Plastic breekt niet af, maar verkleint zich tot microplastics die soms zelfs met het blote oog niet meer te zien zijn. Vee en andere dieren kunnen dit gemakkelijk binnenkrijgen. De allerkleinste deeltjes komen in de bodem en het grondwater terecht en uiteindelijk in onze voedselketen, met alle risico’s voor ieders gezondheid van dien.

GoClean is gestart als burgerinitiatief en ondertussen uitgegroeid tot een beweging met impact; een landelijke community, die zich data gedreven inzet om Nederland zwerfafvalvrij te maken. Onze vrijwilligers zijn het kloppende hart van GoClean. Zij wandelen dagelijks vele kilometers Schoon. Onze vrijwilligers ruimen niet alleen op, maar doen aan ViVaVo (Vinden, Vastleggen, Voorkomen). Zij registreren al het zwerfafval in een App, zodat er veel data over zwerfafval verzameld wordt. Dat is schoonwandelen. Deze data wordt uitgelezen in het Zwerfafvalkompas. Op deze manier kan er op feiten beleid gemaakt worden.

Schoonwandelen is niet alleen zeer nuttig, maar ook gezellig. Een soort sportief theekransje voor de schone natuur. Deze gezelligheid is belangrijk voor de motivatie. Samen de schouders eronder geeft verbondenheid.

Samen naar zwerfafvalvrij!

Wil je ook meedoen met GoClean en Schoonwandelaar worden, meld je aan via info@goclean-deliemers.nl

Graag zoeken we voor je uit of jouw gemeente ondersteuning en hulpmiddelen biedt.

Ook houden we je graag op de hoogte via nieuwsbrieven en over acties, procedure wijzigingen en info-avonden.