(placeholder)

1

Onze Missie


Het team van GoClean de Liemers heeft zich tot doel gesteld om Duiven binnen 10 jaar zwerfafvalvrij te maken.

Onder zwerfafval verstaan wij al het afval dat in onze leefomgeving NIET in een vuilnisbak, vuilcontainer, vuilniszak etc. is weggegooid.


Wij willen bereiken dat iedereen binnen de Liemers zich bewust wordt van de gevolgen van zwerfafval.

Daarnaast willen we de volgende generatie (onze kinderen) zó opvoeden en informeren, dat het voor hen de gewoonste zaak van de wereld is om afval netjes weg te gooien.


Als aanvulling hierop willen we dat bij het opruimen (school- en buurtacties) en voorkomen van zwerfafval (bijvoorbeeld door het plaatsen van meer/nieuwe vuilnisbakken in de openbare ruimten) het afval gescheiden wordt in de bij iedereen bekende vuilstromen: papier, verpakkingen, GFT en restafval.Voor het laten slagen van onze Missie gaan we in drie stappen aan de slag: Bewustwording, Educatie en Actie.

Stap 1: Bewustwording


We willen dat iedereen met andere ogen om zich heen kijkt en zich realiseert dat er veel troep op straat en in de bermen ligt. En zich dan afvraagt welke bijdrage hij/zij kan leveren.


GoClean de Liemers organiseert maandelijks in één wijk een evenement om de bewoners kennis te laten maken met de gevolgen van zwerfafval. Dingen die aan de orde komen zijn (stank)overlast, gevolgen van vervuiling, het imago van de buurt én natuurlijk de positieve gevolgen van een schone leefomgeving. Heel praktisch: een koopwoning in een schone wijk wordt sneller verkocht én voor een betere prijs....


Voor de bedrijven worden er bijeenkomsten georganiseerd, waarbij GoClean de Liemers suggesties aandraagt hoe bedrijfs-zwerfafval is te voorkomen. Het is bekend dat de arbeidsproductiviteit en de arbeidsmotivatie stijgen in een schone bedrijfsomgeving; daarnaast profiteert een schoon bedrijf van een sterk verbeterd imago naar haar klanten toe.


Ook met de Gemeente Duiven gaan we op regelmatige basis in gesprek over bijvoorbeeld openbare ruimtes die zwerfafval-gevoelig zijn, wat daar aan te doen is, wat het oplevert om de “schoonste Gemeente” te zijn. Welke initiatieven zijn er mogelijk om doelen sneller te halen?


Stap 2: Educatie


We gaan iedereen laten zien wat de gevolgen zijn van zwerfafval. Wat het ons kost: niet alleen de "samenleving", maar ook ieder individu zelf. Meer dan je denkt! En vervolgens wat je er (eenvoudig!) zélf aan kunt doen.


GoClean de Liemers heeft het "Milieu Educatief Centrum Duiven" (MECD) heel hoog op haar wensenlijstje staan. Vanuit dit centrum zouden in de toekomst alle activiteiten voor de verschillende doelgroepen georganiseerd moeten worden.


De Zwerfafval Experience; een interactieve tentoonstelling. Spelenderwijs wordt de bezoeker meegenomen in de gevolgen van zwerfafval. De indelingen, tijden en rondleidingen worden verzorgd door GoClean de Liemers met hulp van vrijwilligers en leerlingen van het Candea College. Die krijgen er maatschappelijke stage-uren voor!

Stap 3: Actie!!!


Als iedereen zich bewust is van de troep, en vervolgens ook weet wat de gevolgen ervan zijn, dan is het tijd voor actie!


GoClean de Liemers organiseert meerder keren per jaar in één wijk een evenement om samen met de bewoners hun buurt op te ruimen.