(placeholder)

1

Goed voorbeeld doet goed volgen! 


Ik ben Peggy Blaauw en mede-oprichtster van GoClean de Liemers. Ik ben moeder van 4 geweldige meiden en ik ben getrouwd met Jeroen. Al jaren ruim ik zwerfafval op met mijn meiden, vooral in onze eigen wijk, het Eilandplein en bij school. Maar ook als we ergens anders zijn dan gooien wij het in de desbetreffende afvalbak: 'Goed voorbeeld doet goed volgen.' Zo organiseerde ik de eerste opruimdag bij de Groene Ring Zuid met de spullen van NederlandSchoon. Meerdere kinderen hielpen mee, ze vonden het leuk om te doen en begrepen niet dat anderen zomaar 'iets' weggooiden: de eerste stap naar bewustwording, geweldig! Laten zien wat er met het flesje drinken gebeurd, zodra het leeg is en van je af gooit. Dat flesje vergaat nooit meer; je komt het nog je hele leven tegen. Gedragsverandering komt dan vanzelf, daar word ik blij van! Hoogst haalbare doel voor mij: dat iedereen (jong en oud) dagelijks een stukje (zwerf)afval (on)bewust opraapt omdat je weet dat het daar niet hoort. Op deze manier is de Liemers binnen een korte periode zwerfvuilvrij en zijn wij trots op onze schone gemeente.

Met zijn allen samen! 


Ik ben Wendy van Heumen en medeoprichter van GoClean de Liemers. Met mijn dochter Quinty zetten wij ons in voor GoClean de Liemers. Wij willen het goede voorbeeld geven aan alle kids!

Wij beginnen bij de kern en leren kinderen van jongs af aan (peuters en basisschoolkinderen) hoe met de natuur om te gaan zodat ze van afval geen zwerfafval maken. Daarna blijven wij ook leerlingen van het voortgezet onderwijs én volwassenen stimuleren om hun steentje bij te dragen. Bewustwording en gedragsverandering spelen hier belangrijke rollen in. Wij doen het met z'n allen samen! Als iedereen 1 keer per dag een zwerfie opruimt, leven wij met z'n allen binnen de kortste tijd in een schonere omgeving. En het is bewezen: als er zwerfafval ligt, dan komt er er meer bij. Mensen zijn relaxter en genieten meer van een schonere leefomgeving; wie wil dat nou niet? Voor onszelf maar ook voor planten en dieren.

Door middel van zwerfafval opruim-evenementen, andere projecten en aandacht in de media hopen wij hier aan bij te dragen.

GoClean-KeepClean!

Ik heb er zin in! 


Ik ben Marloes Heebing en ben gevraagd om penningmeester bij GoClean de Liemers te worden nu het een stichting geworden is.

Ik heb GoClean het afgelopen half jaar via de sociale media gevolgd en heb met Peggy gesproken over het zwerfafvalprobleem in de gemeente Duiven. Ik heb gezien hoe gepassioneerd Peggy en Wendy bezig zijn met dit zeer belangrijke onderwerp. Zij zetten het 'tegengaan van zwerfafval' op de kaart bij de gemeentes, bedrijven en scholen. Ik vind dat ze dit op zeer integere en leuke manier doen.

Ik wil mij graag met Peggy en Wendy gaan inzetten om Duiven en ook de Liemers over 10 jaar zwerfafvalvrij te hebben. Ik kijk erg uit naar de Zwerfafval Experience voor de bassisscholen en ben benieuwd wat de resultaten zijn van de nulmeting en vervolgmetingen bij het opruimen van zwerfafval. Ik weet dat er een hoop werk verricht moet gaan worden. Ik heb er zin in!

Samen inspireren.


Mijn naam is Joyce Bosveld en sinds een paar maanden mag ik dit prachtige team versterken. Bedrijfskundig ben ik met GoClean in gesprek geraakt. Geboren en getogen in het prachtige Duiven, met een vader als afvalkundige, presteerde ik het toch met oogkleppen op langs het zwerfafval te lopen in onze gemeente. Ik zag het wel, maar registreerde het niet en dacht zeker niet na over de gevolgen ervan voor ons milieu. Met bewondering kijkend naar de onuitputtelijke energie en bevlogenheid van GoClean raakte ik meer en meer bevangen door de problematiek en de realisatie dat opruimen alleen niet gaat helpen. Plastic en zwerfafval ontwikkelt zich wereldwijd tot een groot probleem. Een simpele oplossing is er niet omdat we te maken hebben met vele belanghebbenden en een grote diversiteit aan belangen. Ik zie een geweldige uitdaging om met GoClean de problematiek op gemeentelijk en provinciaal niveau meer in kaart te brengen. Ik hoop samen, burgers, bedrijven en overheid te inspireren en plannen te ontwikkelen die daadwerkelijk leiden tot een stap richting een duurzame en zwerfafvalvrije leefomgeving.

Lokaal wat lokaal kan!


Ik ben Arjan Vermeulen. Via social media kwam ik in contact met Stichting GoClean de Liemers. Als ik mijn hond uitlaat, raap ik vaak lege blikjes en plastic flesjes op die ik tegen kom en die door anderen "gewoon" zijn neergegooid. Zwerfafval kom je helaas overal tegen; niet alleen in de Liemers. Veel mensen storen zich daaraan. De meeste mensen zien het liggen, maar kijken weg. Weinig mensen komen in actie.

Zo niet Stichting GoClean de Liemers. Het inititiatief van GoClean de Liemers heeft daarom mijn volle steun. Ik vind het leuk om verbinding tussen mensen tot stand te brengen. Ik steek graag mijn energie in het koppelen van initiatieven en ideeën.
Het is leuk dat ik, ondanks de fysieke afstand - ik woon meer dan 100 kilometer van de Liemers vandaan, mijn bijdrage kan en mag leveren.
Door kennis, kunde en ervaringen te delen, versterken we elkaar en anderen en vergroten we onze impact.
Lokaal wat lokaal kan! Landelijk wat landelijk moet!

Schoonwandelen


Mijn naam is Wim Zwikker. Ik ben gepensioneerd. Tijdens het schoonwandelen (tijdens een wandeling zwerfafval opruimen), kwam ik met GoClean in contact. Zij vertelde mij over GoClean en wat wij voor elkaar kunnen betekenen. Dit vond ik een goed streven.

Sindsdien ondersteun ik GoClean met het maken van Wimmer-ringen en de Sorteertray. Na uitleg waarom het zo belangrijk is gevonden zwerfafval te fotograferen, ben ik op het gevonden zwerfafval in de app Litterati gaan vastleggen. Meten is weten.
Tevens houd ik mij voor GoClean bezig met het promoten van schoonwandelen, vooral voor de senioren. Ik zie schoonwandelen als een middel en niet als een doel. Voordelen van schoonwandelen zijn:
 1   Goed voor je lichamelijke gezondheid.  2   Goed voor je geestelijke gezondheid.  3   Goed voor het milieu.
Bestaan er risico's? Ja,  een redelijke kans dat je gezond blijft en ouder wordt, hierdoor zal pensioenleeftijd verder omhoog gaan.

Wij zijn fan van:


Er zijn een heleboel organisaties die op hun manier een steentje proberen bij te dragen aan een schonere leefomgeving. Kijk hieronder maar eens: